Een warmtepomp is een heel ingenieus systeem, want het haalt energie uit de natuur. Meteen dus een comfortabele én vooral energie-efficiënte keuze. Warmtepompen onttrekken warmte uit de grond, het grondwater of de buitenlucht. Vervolgens gebruikt het systeem die hernieuwbare energie voor de verwarming van werk- en/of leefruimtes, voor sanitair water of zelfs voor de verwarming van ... jouw zwembad!
Een warmtepomp is goedkoper alternatief voor gas of stookolie. Dit door de hogere COP. Kort uitgelegd zet dit toestel 1 kW elektriciteit om in ongeveer 4 kW warmte. Voor gas en stookolie is deze verhouding ruwweg 1 op 0,95. Je hebt dus een veel beter rendement van je gebruikte energie.
Het rendament van een warmtepomp bedraagt bij benadering tussen de 300 en 500 %! Dit betekent dat een warmtepomp 3 tot 5 keer zoveel warmte geeft als het elektriciteit verbruikt. Of zo’n 6 keer beter dan het rendement van een cv-ketel op aardgas.
Een warmtepomp hanteert het omgekeerd principe van een airco of koelkast. Terwijl je koelkast warmte van binnen naar buiten brengt, en dus koelt, brengt een warmtepomp juist warmte van buiten naar binnen. Met een warmtepomp haal je warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om via je warmtepomp je woning te verwarmen. Zelfs als het vriest is er nog steeds warmte in de lucht!
Een warmtepomp verbruikt elektriciteit. Hierdoor kan je elektriciteitsrekening met een warmtepomp hoger uitvallen dan met een cv-ketel. Als je echter zélf de elektriciteit opwekt, bijvoorbeeld via PV-panelen (fotovoltaïsche panelen), dalen je elektriciteitskosten, én gaat uiteraard ook je CO2-uitstoot naar beneden. De winning en het verbruik van gas belasten het milieu namelijk veel meer dan het gebruik van (extra) stroom.
Als je in een woning of een appartement een warmtepomp laat plaatsen door een gecertificeerde installateur, dan kan je daarvoor bij Fluvius een premie aanvragen. Uiteraard beschikt Coolsupport over de nodige certificaten.